SPOMENKA KORISTI NAJSTARIJU TEHNIKU ZA FARBANJE JAJA: Oslikava ih u PRAVA REMEK DELA - saveti ZLATA VREDNI
Spomenka Nena Popović, Foto: Printscreen/Youtube/ Info LIGA Ivanjica

DRŽI DO OBIČAJA

SPOMENKA KORISTI NAJSTARIJU TEHNIKU ZA FARBANJE JAJA: Oslikava ih u PRAVA REMEK DELA - saveti ZLATA VREDNI

Ipak, šaranje voskom jedna je od najstarijih i najzahtevnijih tehnika jer je za jedno jaje potrebno i preko pola sata oslikavanja

Objavljeno: 11:09h

Domaćice širom naše zemlje su danas zasukale rukave i počele da farbaju i oslikavaju jaja za Uskrs. Prosek je da domaćice ofarbaju oko 50 jaja, pa i neko više, ali postoje i one domaćice koje na ovaj način izražavaju svoju kreativnost, pa taj broj nekada bude i trocifren.

Spomenka Nena Popović iz Ivanjice u životu je oslikala više od 5.000 jaja. Svake godine dvadesetak dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika ona uz pomoć voska, hitrim kratkim potezima jajima daje poseban izgled.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Info LIGA Ivanjica

"Potreban je prirodan vosak, sveća, pero ili šaraljka i naravno jaje. Bitno je da reći da se jaja crtaju sveža, nisu kuvana, naravno. Ja ih držim u frižideru do Velikog četvrtka i Velikog petka, jer ih na ta dva dana farbam", objašnjava ona.

Nena smatra da je ovakav, tradicionalni način šaranja jaja voskom najlepši i zna da njeni ukućani i prijatelji svake godine očekuju da ona to sa ljubavlju uradi i unese posebnu radost u domove.

Ipak, šaranje voskom jedna je od najstarijih i najzahtevnijih tehnika jer je za jedno jaje potrebno i preko pola sata oslikavanja.

Pored tradicionalnih danas postoje puno različitih metoda farbanja jaja, a u duhu praznika najbitnije je okupiti porodicu i uključiti najmlađe, čija mašta uvek daje poseban pečat.

"Bitno je da, ako farbate jaja u lukovini, da lukovini dan pre skuvate da bi se ohladila. Takođe je važno da se jaje stavlja u hladno, bilo da je u pitanju hladna boja ili hladna lukovina", objašnjava Nena.

U nadi da će ljubav prema oslikavanju jaja preneti na mlađe, na Neninu inicijativu u saradnji sa PU Bajka i crkvenom opštinom u ivanjičkoj crkvi će na Vaskrs nakon liturgije biti organizovano takmičenje u najlepše ukrašenom jajetu.

Bonus video:

02:56

OBIČAJI KOJI SE VEZUJU ZA USKRS! Sveštenik Petrić objasnio šta NIKAKO ove nedelje ne smemo da radimo

(Espreso/BlicŽena/Tamara Ilić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.